Mikes György

A BBC Magyar Adása kezdeti korszakának az utókor számára talán leginkább közismert alakja Mikes György volt. Az író-újságírót ma már leginkább talán humoristaként ismerjük, pedig a BBC tudósítójaként (a Panoráma című műsornak forgatva) egyike volt azon kevés külföldi újságírónak, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc idején bejutott Magyarországra.

Mikes György 1912. február 15.-én született Siklóson ügyvédi családba, nem csoda, hogy apja kívánságára ő is jogi diplomát szerzett a Budapesti Tudományegyetemen 1933-ban.

Édesapja aligha örült annak, hogy fia ennek ellenére újságírónak állt (a Reggel alkalmazta), de egy időben saját rovata (ami az árulkodó Intim Pista címet viselte) volt a Színházi Életben.

Angliába jó ütemérzékkel 1938-ban érkezett, a Reggel és a 8 Órai Ujság tudósítójaként. Származása miatt nem volt kérdés, hogy a szigetországban marad, ahol 1946-ban az állampolgárságot is megkapta.

A BBC magyar osztályán gyakorlatilag az 1939-es indulástól dolgozott, először külső munkatársként, majd belsősként egészen 1950-ig, de utána is megmaradt a munkakapcsolat.

Egy idő után angol lapoknak is dolgozni kezdett, írt az Observerbe, a Times irodalmi mellékletébe, a nyugati magyar kiadványok közül az Irodalmi Újságba, a bécsi Magyar Híradóba és a hetvenes években egy ideig a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adásába.

Elnöke volt a Hontalan Írók PEN központja londoni csoportjának, valamint az irodalmi és színházi elitet tömörítő Garrick Clubnak.

Leginkább mégis humoros művei őrizték meg nevét az utókornak, a legnagyobb sikert az 1946-ban megjelent How to be an alien jelentette (magyarul egy évvel később Anglia papucsban címmel jelent meg, 22 nyelven 39 országban jelent meg), amiben angolul humorizált az angoloknak, ami nem kis bravúr.

Írt könyvet az 1956-os forradalomról (The Hungarian Revolution, 1957), bejárta a fél világot, majd élete vége felé még megírta a How to be a Brit című könyvet. Londonban hunyt el 1987-ben.

(Forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s